top of page

Co je Identifikovaná osoba a jaké jsou její povinnosti?

Aktualizováno: 18. 5. 2023

Jednou z nejčastěji opomenutých povinnosti je registrace poplatníka jako identifikovaná osoba. O tom, kdy se poplatník stává plátcem DPH se mluví snad úplně všude a zaznívá jednoduché pravidlo a to obrat ve výši 2 miliony za předcházejících 12 měsíců.

Zákon o DPH však mluví i o dalších povinnostech a tím je již zmíněná Identifikovaná Osoba (IO). K ní se poplatník musí přihlásit za určitých podmínek.

A jaká jsou tedy ta pravidla pro IO?

Bohužel to není tak jednoduché a jednoznačné jako u plátcovství DPH. Tady je bohužel důvodů k registraci víc. Vezměme to postupně od nejjednoduššího a nejčastějšího.

  1. Příjmu službu od společnosti, která není usazená v tuzemsku. Typicky se jedná o zaplacení reklamy na Facebooku, Instagramu či Googlu

  2. Poskytnu službu společnosti či osobě, která není usazená v tuzemsku.

  3. Dovoz zboží z jiného členského státu EU vyšší než 326 000,- Kč za rok.

  4. A další, které nejsou tak časté.


V případě, že obchodujete se zahraničím a nejste plátce DPH je vždy vhodné tento obchod konzultovat se svým účetním nebo daňovým poradcem.


Kdy musím podávat souhrnné hlášení k DPH?

Pokud proběhne finanční transakce v předchozím kalendářním měsíci za podmínek viz. výše, je identifikovaná osoba povinna podat souhrnné hlášení do 25. dne v následujícím měsíci. Zdaňovacím obdobím se rozumí kalendářní měsíc.


Pokud si nevíte rady, napište nám a my se postaráme za Vás

Pokud jste nebo budete naším klientem a vztahuje se na Vás povinnost stát se identifikovanou osobou, je v naší režii zařízení registrace a vy se o nic nemusíte starat.


Po proběhnutí registrace Vám je přiděleno DIČ, které slouží pouze pro přeshraniční transakce. Na území České republiky zůstáváte dále neplátci DPH, pokud jste nedosáhli obratu ve výši 2mil za posledních 12 měsíců.


Pokud máme včas veškeré podklady, pošleme Vám příkaz k uhrazení DPH vygenerovaný účetním programem nejpozději 23. v měsíci následujícím po zdaňovacím obdobím. Tento příkaz Vy zadáte a o nic víc se nestaráte.



87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page